Автор Тема: Социальное законодательство Украины  (Прочитано 19763 раз)

Оффлайн solnce

• Старожил
  • Страна: 00
  • Благодарностей: 18
  • Хорошо когда есть человек, который тебя понимает!!
    • Награды
Re: Социальное законодательство Украины
« Ответ #105 : 11 Мая 2012, 00:57:47 »
[quote author=Катерина Л. link=topic=30776.msg974689#msg974689 ! А ребенку-инвалиду, чем больше общения с родственниками, тем лучше, глядишь может бывшая свекруха и яблочко ребенку принесет и улыбнется ему и на том спасибо!...Удачи вам!
[/quote]Просто пипец.Её сын сделал внука инвалидом.А сноха за яблочко кланяться должна?Так называемая бабушка ничем внуку не помогла, папашка тоже, о какой улыбке вы говорите?Гнать, судить и наказывать материально таких родственничков надо.Вообще-то за год неуплаты алиментов  сейчас дают  судимость.Не всегда больше общения с ТАКИМИ родственниками во благо.

Оффлайн IVASHKA_NATASHKA

« Ответ #106 : 12 Июня 2012, 21:37:19 »
Добрый день Катерина. Помогите разобраться в следующем вопросе. в январе 2011 я вышла в декрет, соответственно на мое место был принят новый сотрудник, и для того, чтобы не платить новому работнику такую з/плату как была у меня, руководство предприятия изменило штатное расписание, в котором просто уменьшило оклад. И все было бы не плохо, только вот теперь собираюсь идти в декрет второй раз и больничные, мне будут насчитывать исходя из оклада сотрудника, принятого на мое место, а это теперь в общей сумме на много меньше получается. Вопрос у меня следующий- правомерно ли поступило предприятие уменьшив оклад в шт.расписании (п.с. конечно же никто уведомлен в законодательном порядке не был). и на что мне теперь все же рассчитывать??

Оффлайн Катерина Л.

• Постоялец
  • Страна: ua
  • Благодарностей: 0
  • Гриша, 2010г.р., Киев
    • Награды
« Ответ #107 : 13 Июня 2012, 10:33:33 »
Добрый день Катерина. Помогите разобраться в следующем вопросе. в январе 2011 я вышла в декрет
Доброе утро! Уточните:
1) Вы сейчас находитесь в отпуске по уходу за ребенком до 3-х лет (без сохранения зарплаты) и получаете за это ежемесячное пособие через собес (управление труда и соц. защиты населения)?
2) С момента ухода с предприятия вначале  на основании больничного листа женской консультации - в отпуск по беременности и родам (приблизительно 2мес. до родов и 2мес. после), а после рождения ребенка - в отпуск по уходу за ребенком до 3-х лет, Вы на работу не выходили?

Оффлайн IVASHKA_NATASHKA

« Ответ #108 : 13 Июня 2012, 14:16:18 »
Добрый день Катерина. Помогите разобраться в следующем вопросе. в январе 2011 я вышла в декрет
Доброе утро! Уточните:
1) Вы сейчас находитесь в отпуске по уходу за ребенком до 3-х лет (без сохранения зарплаты) и получаете за это ежемесячное пособие через собес (управление труда и соц. защиты населения)?
2) С момента ухода с предприятия вначале  на основании больничного листа женской консультации - в отпуск по беременности и родам (приблизительно 2мес. до родов и 2мес. после), а после рождения ребенка - в отпуск по уходу за ребенком до 3-х лет, Вы на работу не выходили?
Добрый день! Уточняю:
1) Да.
2) на работу не выходила

Оффлайн Катерина Л.

• Постоялец
  • Гриша, 2010г.р., Киев
    • Награды
« Ответ #109 : 13 Июня 2012, 23:39:18 »
     Згідно ст. 38 Закону України   «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у  зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами,  зумовленими похованням», допомога по  вагітності  та  пологах  надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу). Пунктом 2 статті 53 того ж Закону визначено, що  Порядок  обчислення середньої заробітної плати   для  надання  допомоги  по  тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах визначається Кабінетом Міністрів України.     
     Згідно п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. №1266, якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку  застрахована   особа   не   мала   заробітку  з  поважних  причин, в тому числі у зв`язку з перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років, середня  заробітна  плата  для розрахунку страхових   виплат   за   рахунок  коштів  роботодавця  визначається виходячи   з   місячної   тарифної   ставки  (посадового  окладу), встановленої  працівникові  на момент настання страхового випадку.   

Згідно з п. 3, 4 ст. 32 Кодексу Законів про Працю України, у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.    Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за пунктом 6 статті 36 цього Кодексу.     
     Відповідно до ст. 44 цього ж Кодексу, при припиненні трудового договору з підстав, зазначених у пункті 6 статті 36…, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Таким образом, Предприятие нарушило трудовое законодательство, когда не сообщило Вам за 2-а месяца до введения нового (уменьшенного) оклада - об изменении оклада. Находясь во время уменьшения должностного оклада в отпуске по уходу за ребенком до 3-х лет, Вы остаетесь сотрудником предприятия, поэтому сообщить были обязаны. Если бы сообщили, тогда у Вас было бы два варианта: 1) согласиться или 2) уволиться и получить выходную помощь в размере среднемесячной зарплаты.
     Поговорите с  руководством предприятия, возможно, они пойдут на встречу и доплатят Вам разницу не официально («в конверте»), потому что, если по бухучету и отчетности проведено уменьшение оклада, вряд ли они официально оформят выплату по старому окладу. Помощь по беременности и родам выплачивает Вам предприятие, но предприятие ее позже компенсирует через фонд временной утраты трудоспособности.
« Последнее редактирование: 13 Июня 2012, 23:46:23 от Катерина Л. »

Оффлайн IVASHKA_NATASHKA

« Ответ #110 : 14 Июня 2012, 08:31:01 »
Катерина, большое спасибо, за консультацию!!!! Блин, опять я на распутье, и ругаться не хочется и вряд ли они такую сумму доплатят "из своих" денег
В любом случае, Вам большое спасибо!

Оффлайн Катерина Л.

• Постоялец
  • Гриша, 2010г.р., Киев
    • Награды
« Ответ #111 : 14 Июня 2012, 11:36:33 »
Для Вас сейчас самое главное - выносить и родить здорового малыша, поэтому нервничать категорически нельзя, здоровье дороже! Я с первым (здоровым) беременной еще на 7-м месяцев в судебном заседании была, правда без нервотрепок и все нормально, а с младшим долго работала, вроде чувствовала себя во время беременности хорошо, даже на сохранении ни разу не лежала, а на ранних сроках, когда еще живота и видно не было, мне прокуратура изрядно нервы потрепала: и вызывали, и допрашивали, и "давить" пытались, в результате конечно ничего не возбудили, но бесследно для здоровья малышика видать не прошло, хоть я и хорохорилась, и многие меня железной леди называют... Так что, чтобы вам на предприятии не ответили, не забывайте, что сейчас здоровье малышика важнее всего на Свете!!!

Оффлайн IVASHKA_NATASHKA

« Ответ #112 : 19 Июня 2012, 18:53:30 »
Добрый день Катерина, я опять к вам за помощью. Мне скоро выходить в декрет, сегодня позвонила врач с ЖК, которая меня ведет и отругала, за отсутствие документа "Згода" (это что-то типа заявления о том, что я проинформирована и согласна на все процедуры, которые он назначит и принимаю всю ответственность на себя), говорит что без этой Згоды мне не выпишут больничный.
Если честно, то имея печальный опыт первых родов, я не хочу подписывать данный документ, которым я снимаю с врачей любую ответственность за их действия.Вот некоторые выдержки из этого "документа":Я подтверждаю,что возможный вред от медицинских вмешательств для меня мене значащий,чем обстоятельства,побудившие меня согласиться на них и потому я добровольно и сознательно даю согласие на применение .... Я знаю,что не существует абсолютно безопасных медицинских вмешательств и любое мед. влияние на человека вызывает соответствующие реакции организма,которые могут быть не типичными и не предвиденными. и т. д.
Я хотела бы у вас узнать имеют ли право в ЖК требовать от меня подписание этого документа .И если подпишу, имеет ли он юридическую силу, если что-то пойдет не так?

Оффлайн Катерина Л.

• Постоялец
  • Гриша, 2010г.р., Киев
    • Награды
« Ответ #113 : 19 Июня 2012, 20:11:48 »
Добрый день! Я не знаю такой документ "згода", сбросьте мне его на jrsk@ukr.net (если на руки не дают - сфотографируйте его в ЖК), но ответить скорее всего смогу на выходных, загружена на работе и дома...

Оффлайн IVASHKA_NATASHKA

« Ответ #114 : 19 Июня 2012, 20:16:26 »
на руки то его дают, но я его наверное выкинула, он у меня дома валялся полгода, наверное вчера я его и утилизировала)))). Могу скинуть ссылку, там есть этот документ http://forum.ligazakon.ua/index.php?/topic/2521-informacionnoe-soglasie-v-zhenskoi-konsultaci/
По поводу ответа, я не спешу. Буду с нетерпением ждать.
п.с. просто уже в который раз обидно за наших соотечественников, так сказать, делают из нас стадо баранов. pooo

Оффлайн Катерина Л.

• Постоялец
  • Гриша, 2010г.р., Киев
    • Награды
« Ответ #115 : 23 Июня 2012, 16:06:49 »
     Форма «інформаційної згоди» в додатку 3 Наказу МОЗ України № 417 від 15.07.2011р.: http://document.ua/pro-organizaciyu-ambulatornoyi-akushersko-ginekologichnoyi-d-doc70394.html
     П. 2.1. Наказу: Перший візит вагітної (бажано до 12 тижнів) є найбільш тривалим за часом і передбачає: збір анамнезу, загальне та акушерське обстеження, заповнення медичної документації (Індивідуальна карта вагітної і породіллі - форма N 111/о та Обмінна карта - форма N 113/о), визначення обсягу і термінів лабораторного обстеження, заповнення вагітною анкети за згодою (додаток 2), інформаційної згоди (додаток 3).
     В додатку 3 форми згоди передбачено:
З'ясуйте з медичними працівниками незрозумілі для Вас питання. Ви можете внести в текст зміни і поправки на свій розсуд.
     Таким чином, Ви маєте право вносити будь-які виправлення (викреслювати або уточнювати текс) власноруч.     

Якщо у вас зараз нормальна природна вагітність, я би внесла наступні правки:
.....................................
   Я підтверджую, що для прийняття рішення про Згоду, я достатньо інформована в доступній для мене формі:  Мене проінформовано, що моя вагітність перебігає нормально, без ускладнень і ризиків для мене і для дитини.      
- про мету, метод і терміни запропонованих мені обстежень і втручань;  Мені були запропоновані лише загальні обстеження (які проводяться для всіх вагітних): узі в термін _____, аналізи (сечі, калу, кров на…..). Будь-яких додаткових обстежень не запропоновано.   
 - про прогнозовану для мене перевагу медичних втручань;  медичні втручання не запропоновані.   
 - про ризик можливих ускладнень медичних втручань, а також можливих негативних наслідків лікування; - викреслити.
…  Я підтверджую, що для прийняття рішень про Згоду я достатньо інформована і про інші альтернативні способи вирішення моїх медичних проблем, а також про лікувальні заклади, де вони виконуються (державні і приватні заклади). Медичних проблем за повідомленням лікаря в мене та майбутньої дитини не має.   
    ……………….
   Тим не менше, нижче я вказую медичні втручання, від яких я відмовляюся за будь-яких обставин, крім випадків безпосередньої загрози для мого життя та життя моєї дитини або повторного узгодження зі мною: _______ взяття спино - мозкових пункцій, проведення кесарева розтину, будь-яке хірургічне втручання, застосування апарату штучного вентиляції легенів, застосування будь-яких  медикаментів до мене та до дитини без мого дозволу.   
     На випадок моєї медичної недієздатності, тут, я вказую людину, якій я довіряю представляти мої інтереси і приймати від мого імені рішення виключно з медичних питань, що виходять від лікарів і потребують моєї згоди: ___ ПІП чоловіка,його місце проживання, тел.   
     Я підтверджую, що мала необмежену можливість вносити зміни в текст цього документа на свій розсуд.
   (Вкажіть прописом дату Вашого підпису)
Цей документ підписаний у присутності свідків:…… ПІП лікаря

Оффлайн Катерина Л.

• Постоялец
  • Гриша, 2010г.р., Киев
    • Награды
« Ответ #116 : 24 Июня 2012, 11:47:43 »
говорит что без этой Згоды мне не выпишут больничный.
Я хотела бы у вас узнать имеют ли право в ЖК требовать от меня подписание этого документа .И если подпишу, имеет ли он юридическую силу, если что-то пойдет не так?

Згідно п. 6.1. Інструкції   про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 № 455, листок   непрацездатності   у  зв'язку  з  вагітністю  і пологами видається за місцем спостереження за вагітною з 30 тижнів вагітності  воднораз  на 126 календарних днів (70 календарних днів до передбачуваного дня пологів і 56 - після).
     Пунктом 6.4 тої ж Інструкції передбачено, що якщо  вагітна  не спостерігалась з приводу вагітності до дня пологів,  листок непрацездатності видається з дня  пологів  на період  тривалості   післяпологової    відпустки  лікувально-профілактичним закладом, у якому відбулися пологи.
    Таким образом, если Вы встали на учет по беременности в своей Женской консультации (Поликлинике), то есть на Вас заведена Индивидуальная карта беременной и роженицы Форма № 111/о и Обменная карта форма № 113/о (см. п. 2.1. Наказу МОЗ України № 417 від 15.07.2011р.), то там Вам обязаны будут выдать лист нетрудоспособности (больничный лист), не зависимо от того подписали ли Вы «інформаційну згоду».

Теперь, что касается «інформаційної згоди».
     Згідно ст. 42 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я»,   медичне  втручання    (застосування    методів    діагностики, профілактики або лікування,  пов'язаних  із  впливом  на  організм людини) допускається лише в тому разі, коли воно не  може  завдати шкоди здоров'ю пацієнта.
     Медичне втручання, пов'язане з ризиком для здоров'я пацієнта, допускається як виняток в умовах  гострої  потреби,  коли  можлива шкода  від  застосування  методів  діагностики,  профілактики  або лікування є меншою, ніж та,  що  очікується  в  разі  відмови  від втручання, а  усунення  небезпеки  для  здоров'я  пацієнта  іншими методами неможливе.
     Відповідно до ст. 39 даного Закону, пацієнт, який   досяг  повноліття,  має  право  на  отримання достовірної і повної інформації про стан свого  здоров'я,  у  тому числі  на  ознайомлення  з відповідними медичними документами,  що стосуються його здоров'я.
     Батьки (усиновлювачі),  опікун,  піклувальник мають право  на отримання інформації про стан здоров'я дитини або підопічного.
     Медичний працівник зобов'язаний надати пацієнтові в доступній формі  інформацію  про  стан  його   здоров'я,   мету   проведення запропонованих досліджень і лікувальних заходів, прогноз можливого розвитку захворювання,  у тому числі наявність ризику для життя  і здоров'я.
     Якщо інформація про хворобу пацієнта може погіршити стан його здоров'я або погіршити стан  здоров'я  фізичних  осіб,  визначених частиною   другою  цієї  статті,  зашкодити  процесові  лікування, медичні працівники мають право надати неповну інформацію про  стан здоров'я пацієнта,  обмежити можливість їх ознайомлення з окремими медичними документами.   
     Відповідно до ст. 43 того ж Закону, згода інформованого пацієнта   необхідна    для   застосування   методів  діагностики, профілактики  та  лікування. 
     Щодо  пацієнта  віком  до  14  років (малолітнього   пацієнта),   а   також   пацієнта,   визнаного   в установленому  законом  порядку  недієздатним,  медичне  втручання здійснюється  за згодою їх законних представників.
     У невідкладних випадках, коли реальна загроза життю хворого є наявною, згода хворого або його законних представників на  медичне втручання не потрібна.
     Якщо відсутність згоди може призвести до тяжких для  пацієнта наслідків, лікар зобов'язаний йому це пояснити. Якщо і після цього пацієнт відмовляється від лікування, лікар  має  право  взяти  від нього письмове підтвердження, а при неможливості його одержання  - засвідчити відмову відповідним актом у присутності свідків.
     Пацієнт,   який   набув   повної   цивільної  дієздатності  і усвідомлює  значення  своїх  дій  та може керувати ними, має право відмовитися  від  лікування.      
     Якщо відмову дає законний представник пацієнта  і  вона  може мати для пацієнта тяжкі наслідки, лікар повинен повідомити про  це органи опіки і піклування.

Таким образом,
Во-первых, по общему правилу, врач не имеет право применять лечение, если оно может причинить вред.
Во-вторых, Вы имеете право отказаться от любого лечения, и врачи не вправе будут проводить какие-либо манипуляции в отношении Вашего здоровья, кроме случаев реальной угрозе Вашей жизни.
В-третьих, отказываясь от подписания «інформаційної згоди» скорее Вы отказываетесь от медицинского ведения вашей беременности и тем самым все риски берете на себя. Юридическую силу документ имеет, но я считаю его нужно подписывать, если Вы не готовы все риски за беременность и роды брать только на себя.

Оффлайн Катерина Л.

• Постоялец
  • Гриша, 2010г.р., Киев
    • Награды
« Ответ #117 : 24 Июня 2012, 11:54:13 »
Меня до 14.07.2012 не будет, едем на море!!! ftgr qrtc qw] we] jgf

Оффлайн IVASHKA_NATASHKA

« Ответ #118 : 06 Июля 2012, 14:49:40 »
Катерина, огромное вам спасибо efy. Хорошо отдохнуть на море и набраться здоровья и сил

Оффлайн Natali100

• Присматривающийся
  • *
    • Награды
« Ответ #119 : 01 Августа 2012, 02:14:17 »
Здравствуйте! Скажите ,пожалуйста, на сколько правомерны действия врача в такой ситуации. У ребенка ДЦП, диагноз с 9,5 мес. , а сейчас 5 лет, но на учете не стояли, а проходили реабилитацию в частных клиниках. Инвалидность не оформляли, не хотели. Сейчас пришла в областную неврологическую больницу с выписками  и мне сказали, что инвалидность по ДЦП оформляют только до 3 лет. В инвалидности не отказывают, а пытаются выдумать другой диагноз. Действительно ли можно оформлять инвалидность по ДЦП до 3 лет? Спасибо за ответ.