Дівчатка, дуже багато вже є в законодавстві того, що нам потрібно і чого не потрібно придумувати.
Я Вас підтримую у всьому і у всіх листах і під всім підпишусь.
Я стикалась з проблемою реабілітації дитини в реабілітаційних закладах за межами області (безоплатною), це з серії "немає регіональних угод", тому що не всі можуть поїхати за кордон.
Я скину лист, який я писала в департамент, почитайте кому цікаво, тому що моя думка - писати просто "я хочу, і нам потрібно - зробіть для нас" не суттєво, якщо прочитавши всі закони в т.ч. Конституцію багато чого вже можна знайти, потрібно писати з посиланнями на Закони, нормативон-правові акти і т.д., так їм буде важче "відмахатися" від нас
Департамент охорони здоров”я
Івано-Франківської облдержадміністрації
Мельнику Роману Михайловичу
__________ Наталії Василівни
прож. : вул. _______ 12, кв. 35,
м. _____________,
Івано-Франківська обл.
78206
засоби зв’язку:
тел. дом. ________________
тел. моб. ________________
Прошу надати роз’яснення щодо можливості проведення медичної реабілітації моєї дитини ____________ Максима Назаровича за таких умов:
Я, _____ Наталія Василівна – мати дитини-інваліда _____ Максима Назаровича 17.10.2006 р.н.
Рішенням ЛКК від 06.09.2011 р. рекомендовано оформити моїй дитині соціальну допомогу на 2 роки згідно діючого законодавства. Повний діагноз: Помірне порушення пізнавальної функції органічного ґенезу з елементами аутизму. Супутній діагноз: ЗНМ І рівня, обумовлений порушенням комунікативної функції. Рекомендації – оздоровлення в умовах спеціалізованої клініки (Консультативний висновок фахівця ОПНЛ №3 від 12.05.2011р. № 1832 – копія додається; Виписка із медичної карти амбулаторного хворого № 3443/09 ОПНЛ №3 від 27.02.2013р. № 893 – копія додається).
Витягом з протоколу № 43 від 27.08.2013 року засідання ЛКК ОПНЛ № 3, дитячим відділенням рекомендовано продовжити державну соціальну допомогу терміном до 18 років згідно діючого законодавства. Діагноз – Первазивні вікові розлади розвитку загального характеру у формі дитячого аутизму. Супутні захворювання – Загальний недорозвиток мовлення ІІ рівня, обумовлений елементами аутизму. Пунктом 5 Витягу – Заключення ЛКК зазначено: “Лікування основного захворювання згідно вимог протоколу”.
Згідно Клінічного протоколу “Програмно-цільове обслуговування дітей з розладами зі спектру аутизму” затвердженого наказом Міністерства охорони здоров”я України від 15.02.2010р. № 108 Лікувальна програма повинна включати цілісний терапевтичний процес – заходи медико-соціальної реабілітації та медикаментозну терапію.
Основними завданнями медико-соціальної реабілітації для дітей з РЗР повинні бути:
1. нав’язування дитині комунікації, зокрема полегшеної;
2. усунення порушень перцепції;
3. розвиток дрібної і крупної моторики;
4. розвиток пізнавальних процесів;
5. стимулювання розвитку емоційної когніції та соціальної перцепції;
6. формування навичок соціального функціонування.
Нажаль в Івано-Франківській області, тим паче у _________ районі (місті _________) немає жодного центру медико-соціальної реабілітації дітей з розладами спектру аутизму та жодної клініки де б використовувались засоби корекційної педагогіки і поведінкової психотерапії для усунення тяжких форм поведінки.
Саме тому, виходячи з принципу територіальної наближеності до місця проживання дитини моїй дитині було рекомендовано медична реабілітація (санаторно-курортне лікування) у клініці відновного лікування “Школа життя”, яка створена у підпорядкуванні Буковинського Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів “Особлива дитина” та Буковинського медико-соціального центру реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи. (Індивідуальна програма реабілітації інваліда № 345 від 06.09.2013р.)
Тільки в даній клініці об’єднано медичну реабілітацію, що включає: іпотерапію, кінезотерапію, релакс-терапію, гідрокінезотерапію, голкорефлексотерапію, фізіотерапію, фармакопунтуру та соціально-педагогічну реабілітацію, що включає: психопатологічну корекцію, психологічну корекцію, логопедичну корекцію, соціально-психологічну корекцію, соціальну терапію, Монтессорі-терапію, сенсорну інтеграцію, кондуктивну педагогіку.
Тільки в даній клініці впроваджені такі методики реабілітації: голкорефлексотерапія, лікувальна хореографія та ерготерапія, ігротерапія, праце терапія, навчання навичкам самообслуговування, сенсорна інтеграція, комп’ютерний клас, психокорекція, логокорекція, педагогічна корекція.
Звернувшись в дану клініку з метою оформлення дитини на реабілітацію на безоплатній основі мені було відмовлено, мотивуючи тим, що нова модель реабілітації, так звана клініка відновного лікування “Школа життя” включає в себе два центри – Буковинський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів “Особлива дитина” – що фінансується з державного бюджету, та Обласний центр медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи – що фінансується з обласного бюджету.
Прошу Вас надати роз’яснення чи правомірно мені було відмовлено в реабілітації моєї дитини , адже дана клініка знаходиться у підпорядкуванні Міністерства охорони здоров”я України Головного управління охорони здоров”я Чернівецької ОДА, Обласна комунальна установа та Міністерства праці та соціальної політики Головного управління праці та соціального захисту населення Чернівецької області, а згідно ЗУ “Про реабілітацію інвалідів в Україні”:
Ст.5 Реалізація державної політики у сфері реабілітації інвалідів
“Державна політика України у сфері реабілітації інвалідів забезпечує координованість системи реабілітації, що реалізується через своєчасність, безперервність та комплексність відновлювальних заходів і методик , а також доступність технічних та інших засобів реабілітації і виробів медичного призначення, реабілітаційних послуг, відповідність їх змісту , рівня та обсягу фізичним, розумовим, психічним можливостям і стану здоров”я інваліда, дитини-інваліда”;
Ст.16 Державна типова програма реабілітації інвалідів
“Державна типова програма реабілітації інвалідів встановлює гарантований державою перелік послуг з медичної, психолого-педагогічної, фізичної, професійної, трудової, фізкультурно-спортивної, побутової і соціальної реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, виробів медичного призначення , які надаються інваліду, дитині-інваліду з урахуванням фактичних потреб залежно від віку, статі виду захворювання безоплатно або на пільгових умовах”;
Ст.18 Організація медичного обслуговування в реабілітаційних установах
“Інвалідам, дітям-інвалідам, які проходять реабілітацію в реабілітаційних установах державної і комунальної форм власності, надається безоплатне медичне обслуговування”;
Ст.23 Індивідуальна програма реабілітація інваліда
“Індивідуальна програма реабілітації інваліда є обов’язковою для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, реабілітаційними установами, підприємствами, установами, організаціями незалежно від їх відомчої підпорядкованості, типу і форми власності ”;
Ст.25 Форми реабілітаційних заходів
“Реабілітаційні послуги надаються інвалідам, дітя-інвалідам в установах і закладах системи реабілітації інвалідів, а також у разі потреби за місцем проживання інваліда”
Прошу вплинути на вирішення мого питання щодо зарахування моєї дитини в вищевказаний центр на реабілітацію, так як я непрацююча мама, яка знаходиться на обліку в територіальному управлінні праці та соціального захисту населення як така що доглядаю за дитиною-інвалідом, додаткових доходів немаю та не маю можливості здійснити оплату реабілітації моєї дитини.
Відповідь прошу надіслати на мою поштову адресу.
З повагою _____ Наталія Василівна – мати дитини-інваліда _____ Максима Назаровича.
17.10.2013р. _____ Н. В.